Η αρχιτεκτονική του νησιού.

Δημοσιεύτηκε: 16 Ιουλίου 2014

Τα σπίτια στις Σπέτσες, είτε αρχοντικά ή απλά σπίτια, έχουν κατασκευαστεί με μια ιδιαίτερη τοπική αρχιτεκτονική, συνδυάζοντας πολλών στοιχείά και στλεκονται μάρτυρες της  πολιτιστικής και οικονομικής ανάπτυξης, η οποία το νησί γνώρισε στα τέλη του 18ου αιώνα και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα .

Μια ξεχωριστή εμπειρία είναι μια βόλτα από την Ντάπια στο Παλιό Λιμάνι, μία από τις πιο όμορφες γωνιές του Σαρωνικού Κόλπου.

Τα Αρχοντικά με δύο ή τρεις ορόφους, με κήπο και συντριβάνια ήταν σε σχήμα U, με ένα κεντρικό κτίριο και δύο πτέρυγες, δεξιά και αριστερά, όπως για παράδειγμα το σπίτι του Χατζηγιάννη-Μέξη. Οι λιγότερο πλούσιες κατοικίες είναι σχήματος L, δηλαδή ένα κεντρικό κτίριο και ένα παράρτημα, ενώ άλλες εύπορες οικογένιες είχαν μόνο έναν κεντρικό κτίριο.

Άλλα σπίτια ήταν κιτρινωπά και άλλα λευκά με πολλά μεγάλα παράθυρα και παραδοσιακές κεραμοσκεπές, διακοσμημένες με ακροκέραμα ή μικρά πέτρινα αγάλματα. Πολλά από τα σπίτια είναι έξω από τα φύλλα και στο εσωτερικό παραθυρόφυλλα, και όλα ανοίγουν προς τα μέσα.

Τα πιο εύπορα σπίτια έχουν μεγάλους κήπους και αυλές με στέρνες γεμάτη με νερό της βροχής. Σχεδόν όλα αυτά τα σπίτια έχουν διακοσμημένους τους διαδρόμους με ψηφιδωτά από βότσαλα σε διάφορα σχέδια σε ναυτικό μοτίβο.